Orang Mandailing di Kabinet Mahathir, Saifuddin Nasution Menkosains Teknologi Malaysia

oleh -1.135 views
Saifuddin Nasution. Ist

Pascadilantik menjadi Perdana Menteri Malaysia, Kamis (10/5/2018) malam, Mahathir Mohamad, langsung merilis jajaran kabinet yang akan membantunya menjalankan pemerintahan.

Setidaknya, ada 20 menteri yang diangkat Mahathir dari partai oposisi yang dinamakannya Kabinet Persekutuan.

Dari 20 nama itu, ada satu yang cukup berbeda dari kebanyakan nama rakyat Malaysia. Ya, dia adalah Saifuddin Nasution, pria berdarah Mandailing yang berhasil duduk di kabinet Mahathir Mohamad sebagai Menteri Telekomunikasi, Sains & Teknologi.

Dilansir dari Wikipedia (Bahasa Melayu), Saifuddin bernama lengkap, YB Dato’ Saifuddin Nasution bin Ismail merupakan seorang ahli politik Malaysia dari Partai Keadilan Rakyat (PKR). Dia mendapat pendidikan di Tamagawa Gakuen, Tokushima Jepun dan mendapatkan Sijil Pengurusan Latihan. Selain itu beliau mendapat Sarjana Sains (Agronomi) dari Universiti Putra Malaysia.

Didahului oleh : Datuk Sazmi Miah (BN)

Majoriti           : 1.820

Data Pribadi

Lahir                : 7 Desember 1963 (umur 54) di Singapura

Partai politik    : PKR

Pasangan        : Norhayati Musa

Pekerjaan        : Ahli Parlemen

Latar Belakang

Saifuddin Nasution berasal dari Pokok Sena Kedah. Nama ‘Nasution’ dapat dikaitkan dengan keturunan Mandailing di Sumatera Utara, Indonesia. Ramai penduduk Sumatera berhijrah ke Kedah dan lain-lain lokasi karena perang Belanda- Aceh.

Anaknya Arham Rahimin Nasution melanjutkan pelajaran ke Mesir di sebuah pusat pengajian yang dikenali sebagai Ma’ahad Buuth Islamiyyah di bawah naungan Al-Azhar. Dan kini anaknya telah melanjutkan pelajaran ke Afrika Selatan karena semangat cita-citanya yang ingin mengikut jejak langkah ayahnya sebagai ahli politik.

Jajaran Kabinet Persekutuan bentukan PM Malaysia Mahathir Mohamad.

Kerjaya politik

Ia pernah menjadi Exco Pemuda UMNO, Setiausaha Pemuda UMNO Malaysia dan Setiausaha Pemuda Barisan Nasional kemudian dipecat oleh mantan PM Malaysia Dr Mahathir sebelum Anwar Ibrahim dipecat pada 2 September 1998.

Saifuddin merupakan sebahagian pemuda UMNO yang mengadakan demonstrasi dari Masjid Negara ke Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Jalan Tun Abdul Razak, Kuala Lumpur. Ketika itu media arus perdana menuduh beliau memecahkan pintu PWTC.

Ia pernah menjadi Setiausaha Politik kepada Syed Hamid Albar (bekas Menteri Luar Malaysia). Beliau pernah bertanding dalam Pilihan Raya Kecil Lunas, Kedah pada 29 November 2000 dan menang.

Semasa masih berada dalam UMNO Syaifuddin juga mengambil bahagian dalam satu protes pada tahun 1996 untuk menentang “Second Asia Pacific Conference on East Timor” di sebuah hotel di Kuala Lumpur.

Ia mengetuai sekumpulan penunjuk perasaan seramai 400 orang dan berdemonstrasi di hotel tersebut.

Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2008 Saifuddin Nasution telah bertanding di Parlemen Machang di Kelantan dan mengalahkan calon Barisan Nasional, Datuk Sazmi Miah dengan memenangi mayoritas yang baik. Or-07